Ordu Akkuş hangi Türk boyu?
Nüfusun %95’i Çepni ve Sünni Türklerden oluşmaktadır. Akkuş, Ordu il merkezine (B. Şehir Merkezi yani Altınordu ilçesi) 115 km, Ünye’ye ise 60 km uzaklıktadır. Akkuş, tarihi Ünye-Niksar İpek Yolu üzerinde yer almaktadır.
Ordu Akkuş’un nüfusu kaç?
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre, 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla ilçemizin toplam nüfusu 23.369 olup, bunun 12.016’sı erkek, 11.000’i kadın ve 1.000’i kadındır.
Akkuş nasıl bir yer?
Akkuş yerleşim yeri denizden 1340 m. yüksekliktedir. Yüksek rakımlı bir ilçedir. Bu bakımdan yayla özelliği göstermektedir. Bu nedenle Akkuş; yazın temiz havası, yeşil çimenleri ve ormanları, soğuk su kaynakları ve içme suyu ile piknik ve dinlenme anlamında insanların özlediği ancak bulamadığı yerlerden biridir.
Akkuş eskiden nereye bağlıydı?
Akkuş ilçe olmadan önce 1892-1920 yılları arasında Samsun İli Ünye İlçesi’ne bağlı Karakuş Bucağı olarak kalmıştır.
Orduluların soyu nereye dayanıyor?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.
Ordu Akkuş Alevi mi?
Niksar’da yaklaşık 32 Alevi köyü bulunurken, Akkuş’ta sadece bir Alevi köyü bulunmaktadır.
Akkusun rakimi kaç?
1.
Akkuş’ta kaç mahallesi var?
Nüfusu. İlçe içerisinde 44 mahalle bulunmaktadır.
Ordu’nun en kalabalık ilçesi neresi?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) adrese dayalı nüfus sistemi 2023 verilerine göre Ordu ilinin en büyük ilçeleri olan Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçeleri arasında nüfusu artan tek ilçe Ünye oldu. Güncel verilere göre Ünye’nin nüfusu 132.915 oldu.
Ordu’nun rakımı kaçtır?
5 mOrdu / Yükseklik
Akkuş adını nereden alır?
Merkezi Sivas ili Samsun olan Canik Sancağı’nın Ünye ilçesine bağlı bir karye (köy) olarak bulunan Akkuş’un adı bundan sonra kayıtlarda geçmeyecek ancak yer alacaktır.
Argan yaylası rakımı kaçtır?
Ordu’nun Akkuş ilçesine bağlı Argan Yaylası, 1650 m rakımda yer alması nedeniyle dikkat çeken bir turizm merkezidir.
Akkuş’un anlamı nedir?
Türk Dil Kurumu’na göre Akkuş isminin anlamı: Atmaca, kartalgiller familyasından eğitilerek avlanabilen küçük bir yırtıcı kuştur.
Ünye nerenin ilçesidir?
Ünye (“Oinòe” veya “Oἰνόη” eski Yunancada) Ordu ilinin bir ilçesidir. Ordu’nun merkez ilçesi olan Altınordu’dan sonra en büyük ilçesidir. Ünye, Osmanlı döneminde birçok hakimin doğum yeri olduğu için “Hakimler Şehri” olarak da bilinir.
Akkuş Belediyespor nerede?
Akkuş Belediyespor (erkek voleybol takımı)Akkuş BelediyesporSalonAkkuş Spor SalonuOrdu, AkkuşBaşkanSoner EfilAntrenörAykut Lale4 hat daha
Ordulular çepni mi?
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki Sancağı’na (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Ordu Mesudiye hangi Türk boyu?
Mesudiye, Ordu ilinin Sivas sınırında bulunan bir ilçesidir. Yerel nüfusun önemli bir kısmı Türkmen/Çepni’den oluşmaktadır. Alan bakımından Ordu ilinin en büyük ilçesidir.
Ordu Kumru hangi Türk boyu?
391-395 yılları arasında Orta Asya’dan göç eden Peçenek ve Kuman Türkleri Kumru topraklarında uzun süre kalmışlar ve bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Ordu Ünye hangi Türk boyu?
Ünye ve Karadeniz bölgesinde yaşayan Türkler, Gök-Han’ın çocuklarından biri olan ÇEPNİ’nin soyundan gelmektedir. Bu aşirete Çepni aşireti veya Çepni Türkleri derler. Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesini kendileri için seçmişlerdir. En yoğun nüfuslu oldukları yer Trabzon’un Şalpazarı ilçesidir.