Çekişmesiz yargı işleri istinaf edilir mi?
İTİRAZ EDİLMEDEN YARGILAMA YOLU İtiraz edilmeden verilen kararlara karşı ancak istinaf yoluna başvurulabilir; istinaf, kural olarak, karara bağlanır (m. 387).
Çekişmesiz yargı işleri tahdidi mi?
Ancak HMK ile doktrin ve uygulamada uyuşmazlık dışı yargısal konular olarak kabul edilen hususlar, 1. madde hükmüne tabi tutulmuştur. 382/2 yılında sayılmıştır.
Hakimin resen harekete geçtiği haller nelerdir?
1) Vekalet süresi sona eren temsilcinin temsil belgesini mahkemeye ibraz eder. 2) Borçluya borcunu ifa etmesi için süre verir veya teminat gösterir. 3) Teminat konusu olmayan malların tevdi veya satış yerini tespit eder. 4) Alacaklısı ihtilaflı olan borcu mahkemeye ibraz eder.
Çekişmesiz yargılama nedir?
İhtilafsız yargı, mahkemelerin kendi yetki alanına giren konularda aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına göre kanunu uygulaması anlamına gelir: Taraflar arasında uyuşmazlık bulunmayan haller, ilgililerin ileri sürebilecekleri bir hakları bulunmayan haller, hâkimin re’sen hareket ettiği haller.
Hangi davalar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Çekişmesiz yargı temyize gider mi?
Bölge Adliye Mahkemesinin uyuşmazlıksız yargı kararları kesin olup, bunlara karşı temyiz yoluna başvurulamaz (HMK m. 362/1-ç). Bu nedenle davalı/davacının bu yöndeki temyiz başvurusunun reddi gerekmiştir.
Hakimin reddi sebepleri tahdidi mi?
Hakimin reddi sebepleri (m. 29), gecikme sebepleri (m. 28) gibi sınırlı olmayıp, az veya çok takdirîdir. Bu sebeple reddi sebeplerinin varlığı başka bir hâkim (mahkeme) tarafından incelenip tespit edildikten sonra hâkimin reddi talebi kabul edilir (yani hâkim bu davaya bakamaz).
Tevdi mahalli kararı İstinafa tabi mi?
Teminatın yerini belirleyen mahkemeye itiraz edilebilir. Dosya incelemesi tamamlandıktan sonra, kararın açıklanmasından itibaren 2 hafta içinde bulunduğunuz yerin bölge mahkemesine itirazda bulunabilirsiniz.
Çekişmesiz yargıda tanık dinlenir mi?
Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı ve uyuşmazlık bulunmayan yargısal konuların kamu düzenini ilgilendiren konular olması nedeniyle, bu tür dava ve konulara ilişkin yargılamalarda yeni tanık listesi sunulmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Hakimin resen kararı nedir?
Ex officio; Esas olarak hukuki konularda kullanılan bir terimdir. Kendi isteğiyle, kimseye bağlı olmadan, kimseye danışmadan, herhangi bir talepte bulunmadan anlamına gelir. Bu anlamda kelime genellikle yasalarda, mahkeme raporlarında veya benzeri belgelerde kullanılır.
Konkordato çekişmesiz yargı işi midir?
Konkordato bağlamında nüfus sayımına bakıldığında; HMK m.382/2-f uyarınca yalnızca konkordato mühletinin verilmesi ve komiser atanması ile konkordatonun onaylanması işlemleri çekişmesiz yargısal işlemler olarak kabul edilmektedir.
Kesin hüküm resen dikkate alınır mı?
Hukukumuzda kamu düzeni olarak kabul edilen ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (6100 sayılı TTK, 303) 237. maddesinde düzenlenen kesin ilam, tarafların rızasıyla bozulamaz ve mahkemece (resen) dikkate alınır.
Delil tespiti çekişmesiz yargı mı?
Delil toplama başvurularının 1 Ekim tarihine kadar yapılması gerekiyor.
Vesayet çekişmesiz yargı mı?
Vesayet hükümleri kamu düzenini ilgilendirdiğinden Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 382/2b-19. maddesi uygulanır. 385. maddede vesayet işlerinin uyuşmazlıksız yargı işleri olduğu, 385. maddede niteliğine uygun düştüğü ölçüde basit yargılama usulüne başvurulacağı, 317. maddede ise tebligatın sanığa yapılması gerektiği düzenlenmiştir.
Yargı türleri nelerdir?
Türk yargı sistemi; yargı organı (Cumhuriyet savcılığı, ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı organı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık mahkemesi (Uyuşmazlık Mahkemesi) olmak üzere çeşitli dallara ayrılır.
Kesin karar istinaf edilebilir mi?
Temyiz başvurusu için süreler geçmişse, temyiz kabul edilmeyecek ve reddedilecektir. Temyiz konusu olmayan bir karara, yani kesin bir karara karşı temyiz başvurusunda bulunulursa, başvuru ilk derece mahkemesi tarafından reddedilecektir.
Delil tespiti çekişmesiz yargı işi midir?
S. 2097-2098), s. 2097. Delillerin tespit edilmesinin hukuk mahkemelerinin çekişmeli yargı yetkisinin bir parçası olduğu kabul edilmektedir.19 Delillerin tespit edilmesi usulü ve delillerin alınması, her ikisinin de delillerin tespitini içermesi bakımından benzerdir.
Konkordato çekişmesiz yargı işi midir?
Konkordato bağlamında nüfus sayımına bakıldığında; HMK m.382/2-f uyarınca yalnızca konkordato mühletinin verilmesi ve komiser atanması ile konkordatonun onaylanması işlemleri çekişmesiz yargısal işlemler olarak kabul edilmektedir.
384 madde nedir?
Madde 384 – Ortaklar, aralarında anlaşarak, yıllık gelirden kendilerine belli bir pay verilmesi şartıyla, ortaklığın temsilini ve ortaklık mallarının yönetimini içlerinden birine bırakabilirler.